söndag 2 mars 2014

Alooooooha!

Vi är på Hawaii! Ungefär så långt man kan komma från allt annat. Och det är precis som kan kunde vänta sig - varmt, soligt, palmer och Aloha. Vi är stationerade i Honolulu på O'ahu, den tredje största av de åtta större öarna. Vi lyckades komma hit eftersom Erik skulle på Ocean Sciences Meeting, en jättekonferens om allt från plastnedskräpning till marin mikrobiell ekologi.

Palmer! Sand! Vatten! Sooool!

Hittills har vi varit uppdelade - Erik var på konferensen söndag till fredag, och jag hade pojkarna. Simon fick gå på konferensdagis tre eftermiddagar (det är en så sjukt stor konferens att de har sitt eget dagis!) och resten av tiden var vi ute och hittar på barnvänliga saker. Nu efter att konferensen är slut tar vi en veckas semester tillsammans.

På söndagen var jag och pojkarna på Hawaii Children's Discovery Center. Det är ett upptäcktsmuseum i slagtålig trä och plast. Simon sprang som en galning och rymde hit och dit, så han verkade gilla det skarpt. På tisdagen var vi på Honolulu Zoo. Det är ett mycket vacker djurpark med många sköldpaddor, till Simons stora glädje. De hade minst tre arter av jättesköldpadda, inklusive Galapagossköldpadda. Han gillade också elefanterna, lekplatsen och klapp- och kramzoot med koidamm. Annars var mamma mest impad av orangutang och schimpans. På torsdagen gick vi till akvariet. Det var litet men fint - de hade mycket lokala arter och häftiga grejer som jättemussla. Bläckfisken var sötast.

Brandman på upptäcktsmuseet.

 
Apöar på djurparken - två arter av lemur och en gibbon.

Inuti koidammen.

Sömnig flodhäst, hypad Simon.

Sen var konferensen över (Erik var mycket nöjd och inspirerad - han får skriva lite själv sen) och vi började vår tillsammanssemester. Det första vi gjorde var att ta en promenad till Iolani Palace. Ungefär vid sekelskiftet 17-1800 så bestämde sig hövdingen på Hawai'i, Kamehameha, sig för att han gärna ville bestämma över mer än en ö och erövrade de andra. Sen införde han en monarki efter europeiskt mått 1810. Monarkin överlevde ungefär 100 år tills amerikanska intressen hjälpte till att störta kungahuset och införa en kortlivad republik, som sedan ersattes av en amerikansk annektering och, i slutänden, inkorporering i Förenta Staterna 1959.

Palatset byggdes i slutet av 1800-talet och användes tills monarkin störtades 1893. Det är otroligt vackert och har många unika arkitektoniska lösningar, och var hypermodernt för sin tid, med elektrisk belysning, telefon och vattenklosetter. Kungen som byggde det, David Kalakaua, reste världen runt och fick inspiration från många hov innan han byggde sitt eget palats. Bland annat konfererade han med Edison innan han installerade elektriciteten. En rolig detalj är att palatset är väldigt litet - det är 43 x 30 meter och har två våningar och en källare, mindre än många svenska herrgårdar. På den platsen lyckades de klämma in ett tronrum, ett mottagningsrum, en matsal, två stora hallar, en majestätisk trappa, fyra sovrum, ett bibliotek och ett musikrum, plus en massa toaletter, småutrymmen, tornrum och verandor. I källaren fanns ett stort kök, kammarherrens kontor, tjänarbostäder och annat.

Do not anger the gazebo!

Vackert!

Presspass till tronrummet.

Litet men imponerande tronrum.

Hypermoderna faciliteter.

Kungens sovrum.

Lyssna till audioguidning i Blå Salongen.

Den kungliga familjen skrev musik, inklusive manskör.

Idag lökar vi lite på förmiddagen och sen ska vi ut och titta på valar. De varma, grunda vattnen runt Hawaii är tydligen perfekt för knölvalarna, som kommer hit och kalvar under vintermånaderna. De är ibland så nära och så många att man kan se dem från stränderna. Sen ska vi ta en rundtur runt ön och åka till Polynesian Culture Center, Erik ska prata arkéer med highschool-elever och vi ska snorkla.

(Uppdatering: det var dåligt sjöväder så valarna ställde in. Det får bli på onsdag istället!)

Vad annars? Rasmus är nu fyra månader och har hittat sina fötter! De var, förvånande nog, i nedre änden av hans ben. Han börjar sitta upp mer och mer och gillar det så till den grad att han insisterar på att ligga ner är knappsu och bara för bebisar. Så det blir mycket bärande och hållande. När vi kommer tillbaka till Boston ska vi plocka fram barnstolen.

Burlesquen förresten! Den var awesome ^^  det är typ högklassig striptease cabaret-style med massa humor. Det var dansare från runt 20 till 70-årsåldern (hon var SÅ COOL ^^) Jag har inga egna bilder, men här är lite sidor som har: http://www.boston.com/ae/theater_arts/gallery/burlesque_expo/ och http://www.burlesque-expo.com/ och http://www.boston.com/yourtown/cambridge/2013/03/30/the-great-burlesque-exposition-cambridge/NEgKFDKFLx9Tg6DGtBaxOM/pictures.html

Mer Hawaii nästa gång!