måndag 12 maj 2014

Vårdump

[Jag bloggdumpar lite och ger er halva våren på en gång. Nästa uppdatering blir om amerikanska lajv!]

Våren har kommit till Boston! Jag är lagom prillig och saker är lika galna här som de brukar vara hemma,konstigt nog. Jag börjar tro att det inte har att göra med mängden saker man har för sig, utan våren i sig. Alla blir bara som yrvakna murmeldjur och fnattar omkring.

Jag skrev inte färdigt om Hawaii förra gången! Andra veckan spenderade vi tillsammans allihop. Vi åkte på valskådning, vilket var svårt lyckat. Vi åkte ut med en liten båt hanterad av två äkta dudes, Jeff och Greg. Båda var laid back med solblonderat rufsigt hår och solbrickor. De var också vänliga, kunniga och roliga, så det var en trevlig tur. Det var vi och fyra andra på deras lilla katamaran. Vi började med att se en manta ray, en stor rocka som sällan dyker upp, så det var coolt! Sen kajkade vi runt och letade val tills vi hittade en knölvalshona med unge och deras eskorthanne som lekte. Knölvalarna är väldigt nära land under den aktiva perioden, och man kan ibland se dem från stränderna. De här dök och simmade runt en massa och verkade ha det gött. Vi såg ungen träna att hoppa upp ur vattnet och vifta med fenorna litet senare.

En dag tog vi en lång åktur runt större delen av O'ahu. Vi åt färsk frukt och makadamianötter, tittade på utsikten, besökte en massa turistmål och hade en hyfsat bra guide som kunde många lokala skrönor och anekdoter. En av de roligaste sakerna var att besöka Secret Island, som är en artificiell ö där de bland annat spelat in delar av Pirates of the Caribbean. Den låg utanför en kuststräcka som hade använts till en rad amerikanska produktioner där man behövde något vagt tropiskt, bland annat Jurassic Park ^^ 

Vi spenderade en dag på Polynesian Cultural Center, en plats som vi kom överens om allra mest påminner oss om en svensk hembygdsgård eller ställen som Eketorp. Det är ett landskapsarkitektoniskt mycket tilltalande temapark där man har byggt upp små öar som representerar de största av de polynesiska kulturerna (Hawai'i, Fiji, Samoa, Tahiti, Tonga, Marquesas, Aotearoa (Nya Zeeland) och Rapa Nui (Påskön)). Den ägs och drivs av Mormonkyrkan och enligt materialet är ca 70% av de som arbetar i parken studenter på Brigham Young University som ligger i närheten. De är väldigt noga med att de som jobbar i parken tillhör den kultur som de representerar. Parken var väldigt vacker och intressant på många sätt, och den avslutande showen var sjukt imponerande. Däremot är det en underlig känsla att besöka den. Jag kunde liksom inte lista ut om det var bara västerländsk imperialism och kulturporr, eller om det faktiskt är på deras villkor. Oavsett så är det inte den levande polynesiska kulturerna som presenteras, utan deras historia och mest utmärkande drag. Så vill man ha något djupare så får man leta någon annanstans!

Så det var Hawai'i. Vi är nu officiellt på andra sidan om ettårsmärket, och jag kan inte nog beskriva hur UNDERBART SKÖNT det känns. Det är mycket med det här året som har varit häftigt (resor, folk, nytt land, nytt barn, att klara sig i ett helt nytt sammanhang) men att vi nu är närmare hemresan än hitresan är bara så ljuvligt.

Vi har hittat en dagmamma till Simon! Han ska få gå dit tre dagar i veckan. Erik fick nyss reda på att han får en bonus varje månad för att han har fått ett andra barn, och det är så att det täcker ett par dagars deltid på dagis per vecka för Simon. Det blir dagmamma snarare än förskola av ett par anledningar: dagmamma (family day care) är sjukt mycket billigare än förskola (preschool), det är mindre grupper (4-10 barn), det är kortare väntetider, och de är mycket mer flexibla med tider. Han börjar i slutet av maj.

Jag ska skaffa min andra tatuering, vilket känns awesome ^^ Det blir en steampunk/Alphonse Mucha-inspirerad trollslända över övre delen av ryggen. Jag har en skiss som känns bra, och har varit på en konsultation med en tatuerare som heter Deirdre på Chameleon Tattoo vid Harvard Sq. Vi kom på många bra idéer, så nu ligger det hos henne så ska hon komma med ett par färdiga förslag. Första sittningen blir 9 juni, och sen två sittningar till med tre veckors mellanrum. Yeeeeeey jag är så nöjd!

[Okej, dags att skriva lite om lajvet!]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar