söndag 19 maj 2013

Urban Hiking #1 - Massachusetts Avenue


Erik har pennan. Min och Simons nya Hobby är Urban Hiking, vilket är helt och fullt väsensskilt ifrån Planlösa Promenader. Vi har nämligen en app.

Idag testade vi konceptet med en expedition längs Massachusetts Avenue, den ryggsträng som löper i nord/sydlig riktning genom större delen av delstaten. Planen för utfärden var att korsa järnvägen till Fresh Pond Mall, göra ett längre stopp i Danehy Parks lekplats och därefter, stärkta av rutschkanor och picknick, på allvar anträda färden söderut.


Rutten

Utanför gassade solen, så vi smorde oss grundligt och antog hattar och svala kläder. Fader Boston fnös föraktfullt åt denna vår blåögdhet inför vädrets makter, och lagom till att vi kom in i parken började molnen hopa sig. Pah, vi har extrakläder.

Lekplats: Danehy Park har två lekplatser avpassade för olika åldersgrupper. Småbarnsplatsen hyser en hygglig variation av lekställningar och bra bänkar för trötta föräldrar. Simon hittade raskt två jämnåriga vilka han engagerade i diplomatiskt samspråk angående förvaltningsrätt till diverse bollar och kakor. 3 av 5 klätterställningar.

Simon utforskar lekplatsen
Picknick: Om jag lärt mig något av Enid Blyton så är det att aldrig ge mig ut på utfärd utan en välfylld picknickkorg. Dagens huvudrätt var sålunda broccolipaj i papper samt frukt. Simon åt pajen med god aptit med insåg snabbt att de två kumpanernas föräldrar var av den givmilda sorten och dessutom hade både kakor och melon i frikostig mängd. Slutbetyg på den egna korgen blev bra bas men snålt med tillbehör. 2 av 5 picknickkorgar.

Trivsam blandning av arkitektur
Efter väl uträttad lek strosade vi vidare i vinkelrät riktning mot den tänkta färdvägen. Under Simons rabaldande hade jag nämligen fingrat på Geocaching-appen och hittat vad som utlovades vara en enkel nybörjarcash ett stenkast därifrån. Stenkastet visade sig vara längs en bortglömd grusväg längs ned för en sluttning, men jag var glad i alla fall tills det visade sig att koordinaterna ledde oss till en omsorgsfullt avspärrad byggarbetsplats. Vi sökte runt lite tafatt vid sluttningens fot, men allt vi hittade var kottar - vilket såvitt Simon anbelangade var väl värt besväret. Geocashing 1, Erik 0.

Den bästa varma chokladen i Cambridge

Det tog oss ungefär tio minuter att ta oss ur parken och vidare till Massachusetts Avenue, och vid det laget sov Simon den utpumpades sömn. Jag kunde spänna åt vandringssandalerna och ta ut stegen. I öronen hade jag elfte Dresden Files-boken. Spring, Harry, en vampyr!!! Jag fick se en trivsam blandning av arkitektur. New England-trä, gotisk sten och en och annan överraskning. Vi vandrade förbi Porter Square - dit vi kommer att flytta om en inte alltför lång framtid - och kom snart ned till min absoluta favoritplats i Boston - Harvard Square.

Curious George
Fullt av roliga människor, fullt av nördiga butiker, arkitektur inspirerad från det Cambridge de första kolonisatörerna kände från hemlandet och dessutom norra Bostons bästa varma choklad. Vindarna hade börjat blåsa snåla nu, så de av expeditionens medlemmar som inte sov valde att lägga till för en fikarast. Mocka gjord på vit varm choklad och espresso. För gott för denna syndfula jord.

Kakstopp
När Simon vaknat besökte vi Nicke-nyfiken-butiken och köpte en hink, och därefter tog vi en välbehövlig kakpaus och vandrade ner mot MIT-områdets mer industripräglade byggnadsstil.

Mitt jobb
Boston minns terrorattacken
Simon var i högform den här sträckan. Stärkt av paj och kakor pekade han ut trafik och lekte med sin hink, och när vi nådde Charles River kunde han rapportera expeditionens höjdpunkt: Det fanns båtar.

Charles River
Vid det här laget hade dock Fader Boston tröttnat på oss, och knappt hade vi stigit på bron förrän vi kände de första regndropparna. Vi valde därför att färdas vägen längs floden med skyndsam gångart, och trots att vi gick förbi både en lovande lekplats och en hel skock ekorrar så stannade vi inte förrän vi nådde tunnelbanan och begav oss hemåt. Vi kunde konstatera att jungfruresan var en succé och att projekt Urban Hiking nu är officiellt sjösatt. Nästa vecka blir det en ny expedition.

Rödstjärtad hök?


Sträcka: 14 km
Tid: 6 h
Utmaning: Minimal
Sceneri: Ypperligt - vi passerade Harvard Square
Slutomdöme: En trivsam promenad som gav oss bra förströelse och lät oss få ett gatuperspektiv på vår nya närmiljö. 3 av 5 vandringssandaler.

1 kommentar: